Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Andalusisk gazpacho med räkor, citron och chili

Publicerat lördag 1 januari 2005 kl 14.48

Gästkockar Anders och Thomas Lindevall
I Meny 2005

4 portioner 

5 tomater (gärna ordentligt mogna)
1 röd paprika
½ gurka
2 schalottenlök
1 klyfta vitlök
½ röd chili, ej kärnor
2 msk olivolja
rödvinsvinäger ev. sambal oelek efter smak


Ställ in paprikan hel i 225°, tills den är nästan svart. Tag ut, lägg över i bunke och täck med plastfilm. Låt svalna till den går att skala, tag även bort alla kärnor. Skala gurkan och skär ner i mindre bitar. Skala schalottenlökarna och skiva tunt. Hacka vitlöken.
Svetta i en kastrull: paprika i olivolja med hälften av löken och vitlöken. Svetta i en annan kastrull: gurkan med resterande lök och vitlök. Slå samman och tillsätt tomaterna som är halverade. Låt småkoka 10 min och dra sedan åt sidan. Låt svalna. Mixa sönder i mixer, smaka av med vinäger, sambal oelek, salt och peppar. Kyl ordentligt i kylskåp. Skala räkorna och pressa över lite citronsaft. Tillsätt finhackad chili. Lägg räkorna i botten av tallrikarna/skålarna och slå den kalla gazpachon över. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".