Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Oxfilé med mustig ragu på fikon, svamp och bacon, serverad med potatispuré och rödvinssky

Publicerat lördag 31 december 2005 kl 15.33

Nyårskockar 2005
Fredrik Hedlund och Tommy Myllymäki

180 g putsad oxfilé, per person
(gäller om rätten serveras som ensam varmrätt, i en meny ca 100 g per person)
olja och smör till stekning
salt och peppar 

Köttet kryddas och bryns sedan i het panna med olja och smör, stek sedan färdigt köttet i ugnen på 100° tills kärntemperaturen är 58° ( för medium)

Ragu
16 små schalottenlökar
salt
socker
350 g färska champinjoner
6 färska fikon, putsade och skurna i klyftor
200 g bacon – helst i bit eller tärnat
5 dl rött vin
svartpeppar
3 msk koncentrerad kalvfond på flaska, eller allra helst äkta
vara, ca 1 lit reducerad
2 msk balsamvinäger
maizena till redning 

Koka lökar med skal i sockersaltat vatten till de är mjuka, skala sedan och smaksätt med salt och socker. Fräs bacon och champinjoner till fin färg och tillsätt sedan kalvfond och vin och låt koka någon minut. Sila sedan och spara garnityren på sidan av. Reducera buljongen till god smak och smaka upp med vinäger, socker, salt och svart peppar samt red av med maizena till önskad konsistens. Vid servering tillsätts sedan fikon, svamp, bacon och smålökar och får precis värmas i såsen men inte koka med.

Potatispuré med krutonger

Krutonger
2 skivor vitt bröd, skuret i tärningar el. mixat i småbitar
oliv- el. rapsolja till stekning
salt
Stek brödet i rikligt med olja tills det har en gyllene färg och är krispigt. Häll sedan krutongerna i en sil och låt överflödigt fett rinna av.  

Potatis puré
600 g skalad potatis, mjölig typ
250 g smör
100 g mjölk
50 g grädde
salt
socker
peppar
Koka potatisen i saltat vatten. Vispa sedan sönder potatisen och tillsätt smöret under vispning och därefter grädde och till sist mjölken vilken används för att bestämma tjockleken på purén.  Smaka upp med salt, peppar och socker. Arrangera i trevliga portionsskålar som plastas och kan värmas i ugnen (100°), strö över krutonger strax innan servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".