Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kalvfrikadeller i timjansås

Publicerat lördag 1 januari 2005 kl 15.56

Gästkockar Peter Harrysson och Stefan Holmström
I Meny 2005

Frikadeller:
200 g finmalen kalvfärs
3 msk fint vitt ströbröd
1 dl mjölk
1 msk fransk senap
2 ägg
salt och nymalen vitpeppar 

Timjansås:
2 schalottenlökar
smör
2 msk vitvinsvinäger
3 dl torrt vitt vin
½ l kalv- eller kycklingfond
(går bra med tärning)
½ dl matlagningsgrädde
½ dl matyoghurt
ev. maizena
salt och nymalen vitpeppar
5 kvistar färsk timjan 

Ännu en maträtt som vi lånat från våra grannar i söder. Förr bara sjukhusmat, men nu vet man bättre! Blanda alla ingredienser till frikadellerna och låt färsen vila svalt 1 timme. Fukta händerna och rulla bullar i önskad storlek, sjud försiktigt i saltat vatten tills de flyter upp, ca 5 minuter. Hacka löken fint och fräs den i lite smör utan att den tar färg. Häll i vinägern och koka tills nästan inget återstår. Häll i vinet och fonden, koka ner till ca 1 dl. Tillsätt grädde och yoghurt, koka upp och red eventuellt av lite med maizena utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Vid serveringen plockas timjanen och rörs ner i såsen. Tips: Det kan som omväxling vara gott att krydda på samma sätt som med dillkött, alltså med socker och ättika.       

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".