Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Indonesisk morotssoppa

Publicerat lördag 1 januari 2005 kl 16.04

Gästkock Katarina Nordgren
I Meny 2005
Vegetariskt Mat från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal

2-3 port

4 stora morötter
2 msk olja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad ingefära
2 limeblad eller 1 lime
8 dl vatten
165 ml kokosmjölk
2 msk grönsaksfond
½ grön chilifrukt
salt
svartpeppar

En solgul soppa med smak av kokosmjölk som man blir riktigt glad av en ruggig dag. Laga den helst inte i järngryta eftersom det kan ge bismak. Skala och skär morötterna i slantar och fräs dem i olja i en gryta i någon minut. Hacka lök och vitlök och blanda ner tillsammans med ingefära. Lägg i limebladet och låt det fräsa med i några minuter. Om du har svårt att hitta limeblad i butiken, så skala av lite av det gröna skalet från en limefrukt och finhacka det istället. Häll i vatten, kokosmjölk och grönsaksfond. Kärna ur chilifrukten, finhacka den och blanda ner den. Låt soppan koka i ca 10 minuter, tills morötterna börjar kännas mjuka. Fiska upp limebladet och mixa därefter soppan i en matberedare eller direkt i grytan med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar, späd med mer vatten om du tycker att soppan blir för tjock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".