Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Tillbehör till grillat nötkött

Publicerat torsdag 1 juni 2006 kl 15.58

Christer Lingström, Edsbacka krog

20 cocktailtomater
1 grön paprika
3 msk rostade pumpakärnor
 

Dressing:
3 msk äppelvinäger
1 dl matolja
1 krossad vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ tsk krossad vitpeppar
1-2 tsk curry 

Dressingen kan med fördel blandas i en lämplig liten flaska några dygn före servering. När det är dags, skakas den och hälls över grönsakerna. Grönsakerna sköljs,. Tomaterna och paprikan delas, kärnorna plockas bort och paprikan skärs i små fyrkanter. Serveras i individuella skålar.

Senapsdressing, gott till haricots verts:
3 msk vinäger
4 msk fransk dijonsenap
1 krm salt
2½ dl rumstempererad olja
ev.1-2 msk strösocker 

Rör ihop vinäger, senap och salt. Vispa ner oljan så att såsen blir tjock och mild. Om den blir alltför tjock, kan man tillsätta vatten och kanske lite socker. Grillning skall vara en lång, frestande njutning! Kapa haricots verts i kanterna och skölj dem. Koka dem i lättsaltat vatten 1-2 minuter. Låt svalna och blanda dem därefter med dressingen. 

Guacamole:

4 port 

2 avokadon
2-3 msk citronsaft
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
några stänk Tabasco
 
Pressa citron och vitlök. Finhacka den gula löken. Mosa alla ingredienser till en slät blandning i en skål med hjälp av en gaffel. Avokado mörknar relativt fort. Droppa över den pressade citronen, vilket till viss del motverkar detta. Servera helst så nygjord som möjligt.

Tillbehör till kyckling:
2 morötter
1 palsternacka
2 dm purjolök
3 stänger blekselleri
¼ vitkålshuvud
2 vitlöksklyftor

Grönsakerna skärs i stavar, råsteks och blandas i sojaolja.

Kycklinglårmarinad: (Uppskattat av tonåringar)
1 msk soja
1 msk sesamolja
5 msk olja
2 tsk vitlök
3 msk chilisås
1 msk citronsaft
 

Lägg låren på galler och grilla dem i ca 10 minuter. Det sista man gör innan sängdags är att låta smakerna och konsistensen mogna medan nattens sömn gör sitt.

Glaze (= glasyr):
Ett utmärkt alternativ till olika marinader. Man kan låta fantasin spela fritt med men komma ihåg att grunden bör innehålla något sött, något syrligt, lite styrka och salt, till exempel

1 dl sirap eller honung
2 msk soja
½ dl öl
½ dl chilisås
salt och peppar
 

Med fördel blandas alla ingredienserna i en flaska och skakas ordentligt. Detta kan göras långt innan det är dags att grilla. Pensla köttet med glazen (= glasyren) efter grillningen.

Grillade kycklinglår:

Förutsättningen är att man antingen kan grilla med indirekt värme eller använda ett höj- och sänkbart galler. Olja gallret och lägg på låren, när - som i detta fall en gasolgrill används – mätaren visar på nästan 160º. Efter några minuter vänds låren ett kvarts varv. Så får man fortsätta tills det blir färg runt hela låren. Sedan ställer man köttet på indirekt värme. Om man inte har tillgång till det, är det bästa tipset att stoppa in det i vanlig ugn, 180º ca 7-10 minuter. När kycklingbitarna är färdiga, penslas de med den sötsura oljan och saltas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".