Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gurk- och dillgazpacho

Publicerat torsdag 24 juli 2003 kl 12.57
Meny vecka 30 2003
1 grön paprika 1/2 grön chilifrukt 2 slanggurkor eller 5 västeråsgurkor 1 sommarlök 1 bunt dill 2 klyftor vitlök Saft och skal från 1 limefrukt Salt och peppar + en nypa socker 1 nypa malen spiskummin 2 msk vitvinsvinäger 1 dl olivolja extra virgin Börja med att tvätta gurkorna. Kärna ur paprikan samt chilifrukten. Skär sedan alla grönsaker i grövre bitar, salta, peppra och sockra lite. Strö över lite spiskummin, droppa över vinägern och oljan. Ställ svalt några timmar. Tag fram mixern eller matberedare och lägg i allt det marinerade och resten av ingredienserna och kör igång. Kör tills det blivit en grön soppa. Sila ev av igenom en grovmasig sil. Smaka av med ev lite mera salt och vinäger. Det ska vara en frisk örtig smak som påminner om en vanlig gazpacho. Ställ kallt. Servera gazpachon med nyskalade räkor, rostade brödtärningar, mynta- och dill marinerade äppel- och gurktärningar samt några droppar dillolja. Grön dillolja 1 bunt dill 1 bunt krondill – bara blommorna - 1 msk citronsaft + 1/2 msk rivet skal Salt 2 dl olivolja Värm oljan till ca 70°, kolla gärna med stektermometer. Lägg det gröna i en mixer, likaså citronsaft, skal och salt, häll på den varma oljan och kör, tills det blivit finfördelad och alldeles grön. Sila av igenom en silduk eller filter. OBS Tryck gärna en kökshanduk över mixeröppningen, så det inte stänker, börja med en låg hastighet att mixa och öka sedan till högsta.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.