Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Blomkålsterrine med rökt lax och machésallad

Publicerat måndag 1 januari 2007 kl 10.06

Gästkockar Sofie Ljungqvist och Hanna Wiik-Hansen

1 blomkålshuvud
ca 5 dl grädde

Skär ner blomkålshuvudet i mindre buketter och koka med grädden i ca 30 minuter, mixa sedan till en slät puré.

250 g blomkålspuré
500 g philadelphiaost
5 gelatinblad

Vispa eller mixa ihop blomkålspurén med philadelphiaosten, blötlägg gelatinet och smält i, smakas av med salt och peppar. Gjutes i en plastad form, låt stå i kyl ett par timmar och skär upp i önskad storlek.

1 laxloins (tjocka delen på ryggen)

Rimma den utstyckade laxen med en 8 % rimlag i ca 6 timmar. Frys in laxen, den ska vara fryst när du röker den. Tänd på rökspånet och sätt in i ugnen tillsammans med laxen och rök i ca 10 minuter. Skär upp i tärningar ca 1 cm stora. Serveras med machésallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".