Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gripsholmslåda

Publicerat lördag 1 november 2008 kl 10.47

Gästkock Roger Karlsson
Kökschef Gripsholms Wärdshus

I Meny vecka 46 2008

4 port

500 gram ryggbiff av bra kvalitet
4 ägg
4 vackra savoykålsblad
1 morot, gärna både gul och orange
1 persiljerot
1 kålrabbi
1 sparriskål (broccoli)
1 bit färsk pepparrot
1 rödlök
salt
vitpeppar, nykvarnad
senap av valfri sort

Stycka 4 biffar och platta ut dem lätt genom att ”hamra” med knuten näve, på så vis får du en lite gropig yta som när du senare ska steka, placerar först mot den varma stekpannan. När du då vänder andra sidan så förblir den smakrika köttsaften kvar i ”öarna”.

Koka upp vatten som smaksatts med salt, det ska koka livligt. Under tiden vattnet kokar upp, skala och skär de utvalda, färgstarka grönsakerna i önskad storlek. Använd med fördel även roten på sparriskålen (broccolin) lämpligast är att skära den i slantar. För bästa resultat, tillaga allt ”levande” d.v.s. i direkt anslutning till du skurit. Anpassa koktiden efter storleken. Savoykålsbladen låter du bara koka någon minut. Fånga upp allt med en hålslev och låt rinna av i durkslag. Under tiden så steker du biffarna och så även äggen. Salta och vrid ett par varv med pepparkvarnen över köttet och salta lätt på äggen.

Placera savoykålsbladen på varma tallrikar och fördela grönsakerna likaså. Lägg varsamt ägg på varje biff och sedan på tallrikarna. Riv över lite färsk pepparrot och servera gärna senap av valfri sort till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".