Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Halstrad Mälargösfilé serverad med rotfrukter i grovkornig senapsgrädde och nässelsky samt nykokt Anyapotatis

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 10.49

Gästkock Roger Karlsson
Kökschef Gripsholms Wärdshus

4 port

4 gösfiléer
500 g potatis, gärna röd Asterix
400 g morot, vit, gul, röd eller orange
150 g palsternacka, persiljerot
100 g kålrabbi
50 g purjolök
½ dl rybsolja
3 dl blåmusselfond/eller kycklingbuljong
2 dl ekologisk grädde 
½ dl grovkornig senap
salt, vitpeppar

Skala potatis och rotfrukter, lök. Skär dem i tärningar om ca 1cm X 1cm. Fräs lök, potatis och rotfrukter i lite svensk rybsolja i en vidbottnad kastrull. Tillsätt blåmusselfonden/kycklingbuljongen och låt det koka tills det är mjukt. Lyft upp det du kokat och ställ åt sidan. Tillsätt grädde och koka ihop en aning, blanda i senapen samt smaka av med salt. Det är bra om du undviker att koka när du tillfört senapen för bästa smak. Halstra en vacker bit benfri gösfilé, gärna från Mälaren. Doppa hastigt lite späda vårnässlor/spenat i saltat vatten. Mixa sedan med lite smält smör och lite crème fraiche. Smaka av med salt och en aning anis, som du stött i en mortel. Servera på varma tallrikar med nykokt poatis med skalet kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".