Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Italiensk panna med rosmarinstekt harsadel, citron- & vitlöksdoftande potatis

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 11.11

Gästkock Susanne Jonsson

När min väninna arbetade som aupair i Italien bjöd hon och hennes aupairfamilj på denna rätt under sommarkvällarna vid Gardasjön. Rätten serveras i en stor ugnspanna (långpanna) där allt ligger tillsammans och ställs direkt på bordet där var och en förser sig. Bröd bryts och doppas direkt i vätskan i pannan. Till detta serveras ett lätt rödvin från Valpolicella eller Bardolin. En varm sommarkväll kan ett svalt rött pärlande Lambruscovin smaka gott till. Servera ett stort segt vitt lantbröd till.

4 port
2 kg harsadel
1 kg potatis med skal (skrubbad)
½ dl - 1dl olivolja
2-4 vitlökar
4 kvistar färsk rosmarin
2 citroner
1 dl vitt sött vin, cider eller mousserande
flingsalt
nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen i skivor (inte för tunna) eller dela i klyftor. Lägg potatisskivorna i en långpanna, ringla över olivolja. Dela de hela oskalade vitlökarna i halvor, lägg dem runt potatisen, strö på flingsalt. Gnid in köttet med salt, peppar och olivolja, lägg den över potatisen. Gör fina snitt i köttet och stick in några rosmarinkvistar. Rispa resten av rosmarinen över potatisen. Ta också några skalade vitlöksklyftor och tryck in i köttet. Halvera citronerna och pressa saften över köttet och potatisen. Lägg citronhalvorna i pannan under köttet. Stänk vinet över hela anrättningen. Grädda i ca 25-30 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".