Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ripsoppa

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 11.17

Gästkock Susanne Jonsson

En mustig soppa där hela ripan tillvaratas. Den går utmärkt att frysa. Om man har dåligt med frysutrymme kan man koka ner soppan ytterligare och späda ut den med mjölk vid serveringen. Ripbrösten kan man med fördel spara till rökning eller steka lätt och lägga i soppan.
4 port

2 ripor, flådda/plockade
1 msk tomatpuré
1 gul lök, i bitar
1 morot, i bitar
1 liten bit rotselleri
3 stjälkar bladpersilja
1 tsk vitpepparkorn
½ tsk timjan
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk smör
1-2 msk vinbärsgelé
salt, vitpeppar

Skär ut ripbrösten och spara dessa. Bryn skroven i smör, tillsätt tomatpuré, grönsaker och kryddor. Täck med vatten och koka 1 timme. Sila över buljongen i en annan kastrull. Koka ner buljongen tills hälften återstår. Plocka köttet från skrov och lår, hacka fint. Tillsätt kött, grädde och mjölk i buljongen, koka ca 30 minuter och smaka av med gelé, salt och peppar, mixa soppan skummig. Servera med tunnbröd och Västerbottensostsmör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".