Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Citrondoftande älgbiffar fyllda med rökt skinka och Västerbottensost

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 11.40

Gästkock Susanne Jonsson

4 port

Citron och rosmarin, ger en fräsch smak åt dessa färsbiffar
1 dl havregryn
1 dl mjölk
700 g älgfärs
1 ägg
½ tsk rosmarin
1 citron (saften samt det gula av skalet)
2 vitlöksklyftor, hackade
salt, svartpeppar
8 bitar Västerbottensost
8 bitar Vindelrökt skinka
smör till stekning
till servering: 2 dl matyoghurt

Blanda havregryn och mjölk, låt stå 5 min. Blanda färs med salt och peppar, rör ner ägg, rosmarin, citron, vitlök och havreblandningen. Platta ut till 8 rundlar, fyll med ost och skinka och vik ihop till biffar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut. Stek biffarna gyllene i smör tills köttsaften som tränger upp är nästan genomskinlig.
Servera med ruccolamos och matyoghurt.

Ruccolamos

4 port

1 kg mjölig potatis, i bitar
1-2 dl mjölk
1 klyfta vitlök
50 g smör, smält
2 dl ruccola, grovt hackad
salt, vitpeppar

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölken med vitlöken. Häll av vattnet från potatisen, stampa sönder bitarna med potatisstöt. Vispa ner mjölk, lite i taget till lagom konsistens, vitlök och smör. Tillsätt rucola. Smaka av med salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".