Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Västerbottenspaj med löjrom

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 11.44

Gästkock Susanne Jonsson

6-8 port

Ett av de recept som har flest sökningar på Internet, speciellt i kräfttider. Passar bra till nästan allt, löjrom, fisk, skaldjur, svamp eller kallskuret, på sidan om eller i pajen. Förrätt, varmrätt, buffé, den älskas av alla! En rätt där ostens alla smaker kryddar pajen. Det smakar verkligen Västerbottensost.

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
smör till formen

Fyllning:
150 g Västerbottensost, riven
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Servering:
1 dl löjrom
1 dl crème fraiche
1 rödlök, finhackad
½ dl gräslök, hackad
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Plasta in och låt degen vila i kyl minst 1 timme. Smörj formen, kavla ut degen. Klä en pajform med degen, nagga och förgrädda ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna. Servera med rom, crème fraiche, lök, hackad gräslök och svartpeppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".