Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Västerbottenspaj på dinkel med rökt lax och sparris

Publicerat måndag 1 september 2008 kl 11.53

Gästkock Susanne Jonsson

Knaprigt, smakrikt och lite nyttigare pajskal med sesamfrön. Välj lätt eller vanlig crème fraiche. Fyllning 2 är fluffigare och syrligare.

6-8 port

Pajdeg:
1 dl sesamfrön
75 g smör
1 dl crème fraiche
4 dl fullkornsdinkel
½ tsk salt
3 msk vatten
smör till formen

Fyllning 1:
250 g Västerbottensost, riven
3 ägg
1 äggula
2 dl mellangrädde
½ tsk cayennepeppar

Fyllning 2 (lite fluffigare):
200 g Västerbottensost, riven
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraiche
3 ägg
½ tsk cayennepeppar

Till servering:
8 skivor rökt lax
16 gröna sparrisar, kokta
1 citron

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna, lägg undan en tesked till garnering. Mixa ihop samtliga ingredienser till garnering. Plasta in och låt vila i kyl minst en timme. Kavla ut degen till ca 5 mm. Smörj och klä en pajform med degen, nagga och förgrädda ca 10 minuter i 200 grader. Rör ihop samtliga ingredienser till valfri fyllning och häll i pajskalet. Grädda ca 25 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna och garnera gärna med rökt lax, sparris, citronskivor och rostade sesamfrön.
Tips: Vill du variera pajen kan du tillsätta 2-3 dl smörstekt svamp och lök i fyllningen. Löjromssås eller en klick gräddfil smakar bra till. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".