Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Malin och Pers matlådor

Publicerat onsdag 4 mars 2009 kl 15.35

I Meny vecka 10 2009

Vetesallad:
kokt helt vete, skölj i kallt vatten eller koka själv
kokta vita bönor
Haricots verts eller andra goda gröna bönor
tunt skivad rödlök
lätt blancherad broccoli
Dijonsenap
lite vitlök
äppelcidervinäger
olivolja, salt och svartpeppar.

Blanda samman ingredienserna och vänd ned dressingen. Toppa med grovt hackat hårdkokt ägg och tonfisk.

Morotsdressing:
skalade morötter
riven färsk ingefära
sesamolja
nypa socker
risvinäger
rapsolja
salt

Riv morötterna och mixa med samman, krydda med ingefära, sesamolja, socker, risvinäger och salt. Rör ned lite rapsolja för att runda av, om du önskar dressingen mindre tjock så späd med vatten. Lite yoghurt är gott att runda av med. Servera till fisk, men är även gott till sallad av olika former.
 
Lammfärssås:
500 g lammfärs
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk smör eller olja
1 morot
½ rotselleri
1 liten palsternacka
2 dl passerade tomater
1 citron
1 litet knippe oregano
tabasco
salt och svartpeppar

Skala vitlöken och löken, hacka det grovt. Skala och grovriv eller tärna rotfrukterna. Fräs lammfärsen tillsammans med lök och grönsaker i smöret, salta och peppra. Tillsätt de passerade tomaterna, grönsaksbuljongen och tabascon, smaka av med oregano och rivet citronskal. Låt puttra ihop ca 10 minuter.

Hasselnötsdressing:
4 port

1½ msk rapsolja
2 msk hasselnötsolja
1 msk citron
svartpeppar
salt
2 msk rostade hasselnötter som är grovt hackade

Blanda alla ingredienserna i en skål och smaka av med salt och peppar.

Laxburgare:
300g lax av småbitar av rålax
1 ägg
2 tsk salt
lite cayennepeppar
3 dl gräddmjölk

Mixa laxen i en foodprocessor med salt. Tillsätt ägget och sedan gräddmjölken i tunnstråle. Fukta händerna med kallt vatten. Forma i handen till burgare och stek i medelvarm panna ca 3 minuter på varje sida. Servera på ett gott grovt bröd med tomat och sallad samt en kikärtsröra.

Lamm Lyonnaise:
300 g stekt lammstek i skivor
500 g råpotatis i tunna skivor
2 rödlökar
2 msk rapsolja
1 msk smör
2 tsk torkad oregano
1 msk rödvinsvinäger

Börja med att skiva och skär allt i trekantsbitar. Börja med att steka potatisen sen löken och lammköttet. Smaksätt med smör i pannan och oregano samt vinäger och salt och peppar såklart.

Per Gustafsson och Malin Söderström,
Restaurangen Moderna Museet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".