Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Krusbärstarte med kardemummaglass

Publicerat fredag 1 augusti 2008 kl 16.06

Gästkockar Simon Lennblad och Ia Ahlsgård

Mördegsbotten:
180 g smör
110 g florsocker
3 g salt
60 g äggula
330 g mjöl

Lägg torra ingredienser på bakbord, dela ner rumstempererat smör och äggula. Blanda försiktigt och låt vila.

Krusbärskompott:
500 g krusbär
150 g socker
1½ dl vatten
1½ gelatinblad

Skär ner bären. Koka samman allt utom gelatinbladen. Blötlägg bladen i kallt vatten. Krama ur och lägg i kompotten, och tag denna från värmen.
Italiensk maräng:
110 g äggvita
15 g socker
210 g socker
75 g vatten

Koka den stora mängden socker med vatten till 119 grader. Obs! Var noga med temperaturen. Vispa under tiden äggvita och den lilla mängden socker. Häll ner sockerlagen i marängvispet och vispa kallt.
Havregrynscrunch:
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk salt
200 g smält smör

Blanda ihop allt till en klumpig smuldeg. Kör i ugn 200 grader tills det blir gyllenbrunt. Kavla ut mördegen i en tarteform. Nagga kanten. Ställ i kyl. Ställ sedan in i ugn 170 grader i ca 6-8 minuter. Lägg i krusbärskompotten. Blanda maräng och crunch och täck tarten med det. Bränn av med brännare eller sätt in i ugn med övervärme. Servera direkt med kardemummaglass som du enkelt kan göra genom att tillsätta krossade kardemummakärnor i en god vaniljglass.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".