Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Grillad melonsallad med salladsost

Publicerat söndag 1 juni 2008 kl 16.14

Gästkockar Carina och Ulrika Brydling bjuder på ett gott tillbehör till eller också en vegetarisk huvudrätt i grilltider.

4 port

Sallad:
1 vattenmelon
1 honungsmelon
1 gurka
1 knippe salladslök
1 burk Kalamataoliver
400 g salladsost (get, ko eller får)
1 kruka mynta
1 kruka citronmeliss
1 kruka basilika

Dressing:
1 apelsin (finrivet skal och saft)
½ dl rapsolja
1 msk honung
örtsalt och grovt malen svart peppar

Grillat bröd:
4 skivor surdegsbröd, skivat på längden
2 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta

Dela och skala melonerna, skär i tjocka skivor och grilla på het grill. Dela gurkan på längden och en gång till för att enkelt kunna skära bort kärnhuset som finns i mitten. Det går även bra att gröpa ur med sked. Grilla gurkan. Dela även löken på längden och grilla. Blanda de ljumna frukterna och grönsakerna i dressingen direkt. Blanda i oliver, ost och grovt hackade örter.

Dressing:
Bara att blanda ihop till en god dressing.

Grillat bröd:
Pensla brödet med olja och gnid med vitlöksklyftan. Grilla och njut till salladen. Rosta gärna solrosfrön och vänd ner i salladen. Denna rätt är god som den är eller som tillbehör till grillat kött, fisk eller fågel. Till salladen passar en Riesling från Alsace prima men även ett lättare rött från Italien funkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".