Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mulligatawny soup - angloindisk soppa

Publicerat söndag 1 juni 2008 kl 15.05

Gästkock Ian Murray

Den här soppan har blivit Babajans paradsoppa genom åren. Mulligatawny är en mättande, smakrik men mild indisk soppa med en hög proteinhalt. Kan räcka som en måltid. Ursprungligen var den en anglo-indisk rätt från Raj-tiden som blev populär på Londons herrklubbar. Denna version har gått genom åtskilliga skiftningar sen imperietiden och är faktiskt betydligt godare än den som serverades på The Reform Club i London.

1 stor lök
1 tumstor bit ingefära
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit purjolök, 10 cm
1 citron
300 g röda linser
1 msk gott currypulver/pasta, madrastyp el. thai grön
1 burk kokosmjölk
1 msk gurkmeja
salt, socker
olja eller smör t. stekning
1½ l vatten


Hacka löken, vitlök, den skalade ingefäran och purjolöken. Häll i en stor kastrull och låt fräsa i olja eller helst smör (allra helst i indisk ghee) på medelvärme tills löken börjar få färg. Strö över gurkmeja och curry och låt fräsa en minut till. Lägg i de röda linserna häll i vattnet och rör om då och då. Nu ska man ha en relativt tjock, gul pasta i kastrullen - detta är soppbasen.

Nu kommer det roliga: smaksättning och balansering! Häll i kokosmjölken och rör om. Är soppan för tjock kan man tillsätta mera vatten. Tillsätt en eller två tsk alt, ett par varv med pepparkvarnen, ett par msk socker och saften från citronen. Det smakar ännu bättre med lite apelsin- eller mangojuice till. Låt sjuda 20 minuter till. Man kan om man vill köra ett varv med stavmixern. Provsmaka. Behövs mer salt? Socker? Citronsaft? Den ska vara sötsyrlig, ganska tjockflytande och god. 

Servera gärna med en klick yoghurt (grekisk eller turkisk) som man blandar med en näve färsk hackad koriander, och ett gott bröd förstås. Enjoy – som de säger nu för tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".