Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Landskapsdrinkar

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 13.04
1 av 3
Ölänningen Fotograf: Linus Meyer
2 av 3
Lapplänningen Fotograf: Linus Meyer
3 av 3
Smålänningen Fotograf: Linus Meyer

I Meny mars 2009

Ölänningen

1 msk koncentrerad jordgubbsaft
3 cl ljus rom
½ pressad lime
10 cl russchian water
1-2 basilikablad
3 jordgubbar 

Pärlande jordgubbsbål som smakar bättre ju längre det står. Multiplicera receptet med antal gäster och servera i en stor bålskål. Glöm inte att det ska vara mycket is. Smakar lika bra med som utan rom. Kyl alla ingredien-ser väl. Pressa limen. Dela jordgubbarna. Blanda och rör försiktigt. Toppa med läsken. Servera med massor av is.

Smålänningen


Pärlande longdrink:
4 cl skogig vodka eller vanlig
2 msk rårörda lingon
2 cl färskpressad lime
10 cl fruktsoda
is 

Blanda lingon med vodka och lime. Fyll ett grogglas med is. Häll drinken i glaset och toppa med fruktsoda. Servera med sugrör.  

Skogig vodka

20 granskott
37 cl vodka 

Lägg granskotten i en flaska och fyll den med vodka. Sätt på korken. Låt stå i fem dagar. Sila av barren. Man kan också köpa en flaska smaksatt vodka på Systembolaget.

 Lapplänningen

Iskall cocktail som skimrar i rött, blått och en aning bourgognebrunt, oavsett styrka. En elegant, stilren och lyxig cocktail passar lapplänningen, som är rik på både malm och utrymme.

3 cl Vargtass, köpt eller hemgjord
(Tranbärsjuice om du önskar en alkoholfri drink)
3 cl hjortronlikör eller hjortronsylt
3 cl lingondricka
citronskal
is

Ställ ett cocktailglas i frysen i en halvtimme. Fyll en skål med is. Häll i likör, sprit och lingondricka. Rör häftigt i 30 sekunder. Sila ner drinken i det frostade glaset. Skär en centimeterstor tunn slant av citronens gula skal, det vita ska inte vara med. Pressa det över drinken och lägg det i glaset.


Vargtass

1½ dl vodka
1½ dl torr tranbärsjuice

Blanda vodka och tranbärsjuice. Häll upp på en flaska med kork. Låt mogna i ett mörkt utrymme under minst en månad, ju längre desto bättre.


Källa:
Landskapsdrinkar, Ulrika Nyström Ljung.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".