Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Parmalindad lutfisk med saltbakade rödbetor och pepparrotscremè

Publicerat fredag 1 februari 2008 kl 16.34

Gästkock Emelie Carlsson

1 kg urvattnad lutfisk
4 skivor parmaskinka
1 kg rödbetor
1 kg persiljerötter
2 äpple
1 rödlök
1 påse babyspenat
kaprisbär
grovsalt

Pepparrotscrème:
1 bit pepparrot, ca 3 cm
2 dl crème fraiche
1 msk dijon senap
salt och peppar

Sätt ugnen på 150 C. Portionera lutfisken i 4 lika stora bitar. Salta och rulla in i plastfilm till en smällkaramell. Tvätta rödbetor och persiljerötterna noga. Klyfta äpple och rödlök och skölj spenaten. Täck botten på en plåt med grovsalt och stick ned betorna. Ringla över lite olja och baka dem i ca 1 timme, beror lite på storlek. Dela persiljerötterna i fyra delar och lägg dem på en plåt. Ringla över olja, salt och peppar. Gör under tiden crémen. Riv pepparroten på den fina sidan av ett rivjärn. Blanda sedan med crème fraiche, senap och smaka upp med salt och peppar.

När det återstår ca 15 minuter på rödbetorna ställ in plåten med persiljerötter och höj värmen till 175 C. Lägg fisken på en tallrik och kör i mikron på näst högsta effekt ca 4 minuter. Känn med provsticka om den blivit varm rätt igenom. Låt vila någon minut innan den lindas in i parmaskinkan. Bryn fisken runtom tills den får fin yta. Lägg äpple och rödlök på plåten med persiljerötterna och låt gå med sista minuten. Ta ut och tillsätt spenat och kaprisbär och lägg upp lite fint på tallriken. Lägg rödbetorna runtom och ringla crèmen över. Toppa med parmafisken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".