Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gorgonzola- och päronspäckad köttfärsrullad i filodeg

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 10.53

I Meny vecka 11 2009

1 sats grunddeg för köttfärs
150 g gorgonzolaost
2 päron
1 gul lök + 2 vitlöksklyftor
60 g pinjenötter
1 krm stött rosmarin
1-2 msk balsamvinäger
3 blad filodeg, ska ligga över varandra

Skala och hacka den gula löken. Skala päronen, kärna ur och skär dem i lite grövre tärningar. Fräs hacket i lite olivolja, tillsätt hackad vitlök och stött rosmarin, droppa över 1-2 msk balsamvinäger och låt den dunsta in i fräset. Dra av och låt kallna. Rosta pinjenötterna i en torr panna, låt kallna. Skär gorgonzolan i ca 1-2 cm stora tärningar. Lägg plastfolie på köksbänken. Lägg på grundfärsen och kavla ut till en rektangulär platta.
Fördela lök- och päronfräset, gorgonzolatärningarna och pinjenötterna över plattan. Rulla upp med hjälp av plastfoliet. Linda in rullen i filodegbladen och placera på ett smord ugnssäkert fat. Pensla rullen med smält smör och grädda i 200° i ca 40-50 minuter. Pensla gärna med smält smör under gräddningstiden, täck ev. av med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen. Servera med portvin- eller rödvinsåssås samt fräst spenat eller broccoli. Det går även att grädda rullen som den är utan filodeg. Täck då gärna rullen med bacon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".