Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krämig zucchinikaka

Publicerat torsdag 7 augusti 2003 kl 14.19
I Meny vecka 32 2003
3 ägg 1/2-3/4 dl honung 1 1/2 dl malda mandlar 1 1/4 dl vetemjöl 1 tsk. kanel 1 apelsin 250 gr. zucchini Sätt ugnen på 180°! Riv av skalet från den vältvättade apelsinen, pressa ut saften. Tvätta zucchinin o. riv den på den grova sidan av rivjärnet, tag bort lite av kärnorna, lägg det rivna i ett durkslag o. låt rinna av ordentligt. Dela äggen i gulor o. vitor. Vispa gulorna tillsammans med honungen tjockt och pösigt. Rör ner mandlarna, mjölet utblandat med kanelen och det rivna, samt apelsinskalet, blanda väl men försiktigt. Vispa äggvitorna till tjockt skum och lyft ner i kakmassan med varsam hand. Fyll smeten i en väl smord och bröad springform 26 cm och grädda i förvärmd ugn i ca 30-40 min. Låt kakan svalna lite och stjälp upp, dränk den med apelsinsaften eller apelsinlikör. Servera den överströdd med florsocker och gärna med lite vaniljgrädde eller fruktkompott. Eller gör en lyxigare variant! Hacka 1 dl vit choklad, och fin-finhacka färsk rosmarin ca 1/ 2 tsk. Hacka 1 dl. pinjenötter grovt och rosta dem i en torr panna. Strö först rosmarin och sedan pinjenötterna på den dränkta kakan, avsluta med den hackade vita chokladen. Ställ kakan under grillslingan och gratinera, det tar bara någon minut, akta så att den inte blir bränd, chokladen ska bara få en lätt gyllene färg. Om kakan serveras ljummen, känns den som en lätt mousse i munnen.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.