Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gästkock Pär-Anders Bergqvist

Publicerat onsdag 25 mars 2009 kl 11.23
Pär-Anders Bergqvist Foto: Lisa Förare Winbladh


Halstrad gravad sik  med varm mandelpotatissallad och senapsvinägrett med pepparrot

4 port

4 sikfiléer fjällade med skinnet kvar
2 msk strösocker
1 msk salt
lite hackad dill
vitpeppar från kvarn
1 msk matolja

Potatissallad:
600 g nykokt mandelpotatis
1 rödlök skurna i bågar
2 granny smith äpplen, skalade och tärnade
1 knippe salladslök i strimlor
50 g plockad och sköljd bladspenat


Senapsvinägrett:
2 msk svensk senap
1 msk vatten
1 msk rödvinsvinäger
1 msk socker
3 msk matolja
1 msk riven pepparrot
1 msk hackad dill
salt och peppar

Fördela socker, salt, dill och vitpeppar över sikfiléerna. Låt grava i 2 timmar. Torka sedan bort vätskan som bildats från filéerna. Blanda samman alla ingredienser till senapsvinägretten. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Tillsätt ytterst lite matolja. Lägg ner fisken på skinnsidan i pannan. Halstra fisken ca 2 minuter på skinnsidan och 1 minut på köttsidan. Om nu fisken ej är riktigt genomstekt baka den i 175º i 2 minuter. Blanda potatissalladen och använd hälften av vinägretten i salladen. Servera resterande i skål eller ripplat på talriken

Musslor med rökt sidfläsk, tomat och basilika

2 port

1 kg blåmusslor
1 msk smör
50 g bacon i strimlor
1 hackad bananschalottenlök
2 dl tomatjuice
2 tsk strösocker
2 dl vitt vin
2 urkärnade tomater i 1 cm stora tärningar
10 strimlade basilikablad
salt och peppar

Fräs sidfläsket och löken i smöret. Tillsätt vin, socker och tomatjuice. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Lägg i musslorna och de tärnade tomaterna. Låt koka 3 minuter. Tillsätt basilikan och lägg upp på varma tallrikar.

Enkelstekt gös med blomkålskräm, purjolök, skirat smör med forellrom och hackad dill


4port

4 gösfiléer, fjällade med skinnet kvar
2 msk matolja
250 g blomkål
3 dl grädde
1 liten purjolök tvättad och skuret i 1 cm stora bitar
1 msk socker
1 tsk salt
1 msk smör
70 g skirat smör
30 g forellrom
3 kvistar dill
salt och peppar

Skär bort stocken på blomkålen och plocka ner buketterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i grädden. Häll av ca hälften av grädden och mixa den mjuka blomkålen med resterande grädde till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Koka upp 1 liter vatten med socker, salt och smör. Koka purjolöken i 4 minuter strax innan servering. Ha medelhög värme på stekpannan och tillsätt oljan. Salta och peppra fisken. Stek filéerna på skinnsidan tills det bara är en tunn strimma på köttet som fortfarande är glansigt. Servera denna sida upp. Blanda ner forellrommen och dillen i det skirade smöret. Lägg upp allt på tallrik. Servera gärna med kokt potatis.


Gratinerad hummer med pumpa,  äpple och Karl-Johansvamp samt färsk pasta


4 port

2 kokta humrar, delade

Hummerfyllningen:
50 g Karl-Johansvamp, hackad
50 g pumpa i tärningar gärna butternutt
1 äpple i tärningar
2 msk crème fraiche
1 msk strimlad bladpersilja
1msk smör till stekning
½ dl riven parmesan
salt och peppar

Pastan:
500 g färsk spagetti
1 dl riven parmesan
rivet skal från en citron
100 g ruccola

Vinägrett:
2 msk balsamico
4 msk olivolja
salt och peppar

Plocka allt hummerkött och skär i 1 cm stora bitar. Stek svampen, pumpan och äpplet. Lägg upp på lite papper efter stekning för att bli av med fettet. Blanda samman grönsakerna med hummerköttet, crème fraiche, parmesan och persiljan. Smaka av med salt och peppar och fyll de tomma hummerkropparna. Blanda samman vinägretten. Gratinera hummern på 250º i 5 minuter. Koka pastan. Häll av och blanda i ruccola, parmesanen och citronskalet. Blanda i lite av vinägretten. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".