Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kräftolja/ hummerolja

Publicerat torsdag 14 augusti 2003 kl 09.35
I Meny vecka 33 2003
En doft- och smakrik som passar till allt från att droppa över en soppa som man vill ge skaldjurssmak till att hälla över en nystekt fisk. Eller gör en dressing på den, tillsammans med till exempel saffransvinäger, och servera den till fisksallad. Du behöver: Ca 20 kräftskal 8 dl god olivolja 3 schalottenlökar, finhackade 1 bit rotselleri, tärnad 1 morot, tärnad 1 stånd fänkål, tärnad 1 msk tomatpuré 1 knivsudd saffran 1 lagerblad ½ tsk torkad timjan 5 korn vitpeppar 4 dillkronor med stjälk 2 dl vitt vin Bryt sönder skalen i småbitar och plocka bort den lilla magsäcken som sitter längst fram i huvudet. Skölj skalen under rinnande vatten och lår den rinna av väl. Värm lite av oljan i en vid kastrull och fräs skalen tillsammans med löken och grönsakerna. Rör sedan ned tomat puré, saffran, kryddorna och dillen. Häll på vinet och låt det dunsta in. Slå på resten oljan. Lägg ett lock på glänt och låt dra på mycket svag värme i ca två timmar. Rör då och då. Sila oljan och se till att trycka ut all vätska som finns i skalen. Spara oljan i en tät glasburk och ställ svalt. -Gör hummerolja på samma sätt. Till denna sats behövs skal från 3-4 humrar. Spara skalen i frysen tills du fått tillräkligt med skal. -Även skal från räkor är gott att blanda ned. Använd helst bara stjärtskalen från räkorna, för många räkhuvuden kan ge en bitter smak
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.