Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Vinbakad lax i apelsin- och grönsaksmarinad

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 10.04

I Meny vecka 14 2009

600 g urbenad laxfilé, loins
salt och vitpeppar
1-2 dl vittvin

Marineringslag:
3 apelsiner, saften samt strimlat skal från ½
2 citroner, saften och strimlat skal från 1
2-3 vitlöksklyftor, krossade
1 krossad stjärnanis eller 1 msk fänkålsfrö
1 knivspets malen spiskummin
1 lagerblad
3 kryddnejlikor
1 tsk salt
1-2 msk råsocker
1 dl olivolja
4 schalottenlökar
1 fänkål
6 kvistar timjan, gärna citrontimjan

Skala och skär schalottenlöken i små båtar eller tunna klyftor, även så fänkålen. Lägg detta tillsammans med resten av ingredienserna lager för lagen i en gryta. Koka upp, sänk värmen och låt det hela sjuda i ca 10 minuter. Dra av och spara så länge. Sätt ugnen på 125°. Laxen skärs i portionsbitar på ca 100 g med skinnet kvar. Salta och peppra ordentligt på dem samt lägg dem med skinnsidan upp i en smord ugnssäker form. Häll på det vita vinet och sätt in i ugnen i ca 7-10 minuter, laxen ska ha en liten kärna kvar. Vill man ha kontroll på den, så kolla gärna med en digitaltermometer, innertemperaturen ska helst inte gå över 50°. Ta ut laxen och plocka upp den ur vinet. Dra av skinnet och arrangera bitarna på ett djupt fat. Häll över vinet från laxkoket till den förberedda marinaden och smaka slutligen av den med ev. mera sötma eller citrussaft. Fördela marinaden med grönsakerna över laxbitarna, täck med plastfilm och låt svalna helt i rumstemperatur. Servera rätten rumsvarm och gärna med några nya fina timjankvistar på toppen. Förstärk gärna citrussmaken med lite nyrivet skal från både apelsin och citron. Den här fiskanrättningen kan man lika väl göra med en vitköttig fisk som hälleflundra, sej o.s.v. Servera rätten som förrätt med ett gott bröd eller som ett inlägg på påskbuffén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".