Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Dillrullad tartar med lax och kräftor samt krispig äppelsallad

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 10.05

I Meny vecka 14 2009

6-8 port

200 g kallrökt lax
200 g skalade kräftor i lag
hackad dill
ev. stenbitsrom att toppa med

Sås:
1 dl kesella
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk Västervikssenap
2 msk hackad dill
2 msk fint riven pepparrot
salt och nymalen vitpeppar

Hacka laxen och kräftorna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och rör ner det hackade. Rulla in röran i plast, så som man gör med kryddsmör, gärna flera varv och ganska hårt, gör en smällkaramell. Sätt in i frysen några timmar eller över natten. När det är dags att servera, tar man ut rullen ur frysen, tar bort plasten och rullar in tartaren i hackad dill. Låt rullen halvtina och skär den sedan i lämpliga puckar. Servera tartaren toppad med någon slags rom och med en frisk sallad med äpple och ev. gröna blad samt färsk riven pepparrot. Eller servera tartaren på en kantskuren skiva Ölands- eller Smålandslimpa. 

Dressing till äppelsallad:
1 dl äppelcidervinäger
2 msk äppeljuicekoncentrat
1-2 tsk salt
nymalen vitpeppar
2 dl rapsolja

Blanda ihop till en dressing, gärna med mixerstav. Skiva eller strimla äpplena och lägg ner dem genast i den förberedda dressingen så de inte blir missfärgade. Förbered en sallad på blandade gröna salladssorter. Placera de marinerade äpplena på lite av de gröna bladen. Snabbhalstrad eller grillad gravad lax med honungssås och nykokta rödbetor. Honung, gravad lax och små fina färska rödbetor med ev. smulad get- eller fårost och några krispiga blad, överströdda med rostade pinje- eller hasselnötter, kanske ett glas rosévin, då kan livet kännas ganska fint tror jag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".