Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Snabbhalstrad eller grillad gravad lax med honungssås och nykokta rödbetor

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 10.06

I Meny vecka 14 2009

Honung, gravad lax och små fina färska rödbetor med ev. smulad get- eller fårost och några krispiga blad, överströdda med rostade pinje- eller hasselnötter, kanske ett glas rosévin, då kan livet kännas ganska fint tror jag!!!

4 portionsbitar gravad lax à120-140 g

Honungssås:
2 msk flytande honung
saft och skal från 1 limefrukt
1-2 msk svensk stark senap
1 dl rapsolja
salt och nymalen vitpeppar

Rör ihop honung, limesaft och fint rivet skal, senap, salt och peppar. Grilla eller stek gravlaxbitarna hastigt på båda sidor, laxen ska inte bli genomgrillad, så låt den förbli rå i mitten. Servera laxen med nykokta eller ugnsbakade rödbetor, pinjenötter och ev. smulad get- eller fårost samt en frisk och krispig bladsallad.

Rödbetorna:
8 små rödbetor

Skär av blasten på rödbetorna, men låt gärna en liten bit vara kvar, skär inte bort roten, då försvinner mycket av den fina röda färgen. Koka rödbetorna i saltat vatten, tillsätt då gärna 1 msk vinäger och lite dillfrö. Koka betorna nätt och jämt färdiga, häll av vattnet och spola dem sedan i kallt vatten. Nu kan skalet lätt dras av. Dela betorna om de är större, de små ska få vara hela. Lägg dem i en gryta och skeda över 1-2 msk av honungssåsen, värm dem lite lätt strax innan de ska serveras tillsammans med den halstrade laxen, rostade pinje- eller hasselnötter och ev. get- eller fårost. Ett gott bröd eller potatis passar bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".