Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ört- och vitlökspäckad lammstek med örthonungsglasyr

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 10.10

I Meny vecka 14 2009

1 lammstek

Örtmos:
2 sardellfiléer (för den pikanta sältans skull)
3 vitlöksklyftor, rivna
2 kvistar rosmarin, repade blad
2 msk finhackad persilja
1-2 msk finhackad timjan (gärna blandad med lite citrontimjan)
1 skiva kantskuret vitt formbröd
1 tsk finstött fänkålsfrö
¾ dl olivolja
½ tsk salt, lite nymalen vitpeppar

Blada ihop alla ingredienser till örtmoset och lägg ner i matberedare eller mixer. Kör tills det blivit fördelad och liknar en pesto.

5 skalade vitlöksklyftor (att späcka med)

Till långpannan:
1 gul lök i bitar
1 bit rotselleri skalad och i bitar
persiljestjälkarna och timjan- och rosmarinstjälkarna från örtmoset
1 lagerblad
½ flaska rödvin + lite vatten

Till pensling:
1-2 msk av örthonung (se recept)
1 msk vit balsamvinäger

Blanda ihop vinäger och örthonungen. Ta fram lammsteken och putsa bort den hårda hinnan. Dela vitlöksklyftorna i 4 delar vardera.  Gör små men ganska djupa snitt runt om i steken, se till att dem går längs med fibrerna. Försök nu få ner lite av örtmoset i snitten, det går bra med en liten spetsig kniv eller en spritspåse. Peta samtidigt in en bit av vitlöksklyftorna. Späcka steken runt om och gnid in den med salt och peppar. Bryn gärna steken runt om, ifall det finns möjlighet till det. Bottna en långpanna med grönsakerna och lagerbladet, häll vin och vatten runt om. Lägg på ett ugnsgaller och placera steken där på. Sätt in i ugnen på 200° i ca 15-20 minuter, sänk sedan till 150° och pensla steken med vinägerhonungen, skulle det finnas lite kvar av örtmoset kan man med fördel blanda ner det i vinägerhonungen. Stek vidare tills det är en innertemperatur på 58-60° om man vill ha den rosastekt. Ös gärna steken lite under tillagningens tid, då får man en saftigare stek. Ta ut steken och håll den varm. Skölj ur långpannan med lite köttbuljong och sila över till en gryta. Koka upp och red ev. av med lite maizenamjöl. Smaka av med ev. mera salt och några droppar av örthonungen. Penslingen av vinägerhonungen gör att smakerna hålls ihop och steken får en fin syrlig sötma, det gillar lammkött. Servera med en god potatisanrättning som t.ex. potatis- och fetaosttortilla. Äppelbräserad spetskål eller nykokt grön sparris passar bra här, en liten tjuvstart inför vad som komma skall!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".