Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ur svampkorgen

Publicerat torsdag 21 augusti 2003 kl 10.43
Meny vecka 34/03
1 kycklingfilé, strimlas i bitar vitlök purjolök solrosfrö Detta får ligga i en marinad gjord på lite vinäger (ev. rödvin), salt, svartpeppar och lite chilepeppar. Stek under tiden kantarellerna, ca 2 liter, lägg sedan i kycklingen, vitlöken, purjolöken och solrosfröna och rör om. Vill man kan man lägga i lite Kesella 1%, alt. Fraich 5% och ät detta tillsammans med någon god pasta. En lätt smalrätt för alla oss som gärna lägger på sig några kilon under sommaren. Ingvor Andersson, Vårgårda
En liten mängd rensad och avtorkad svamp stekes i smör eller margarin i medelvarm panna. Man ser hur svampen tar upp fettet. Efter en stund släpper svampen fettet och nu börjar svampen ta färg. Den färdiga svampen tas upp och lägges i en skål el. dyl. Proceduren upprepas med en liten mängd svamp i taget. När all svamp är stekt läggs den tillbaka i stekpannan och steks ytterliggare en stund tillsammans med salt och peppar. Lars Hallberg
Dubbelpanera blodriskehattar. Stek i några minuter på var sida tills de är gyllenbruna. Ät dem som de är eller med några droppar citron på, jättegott! Överblivna stjälkar kan läggas i svampstuvning. Maria Sundelius, Borås
Panerad svamp Karl Johansvamp kremlor strävsoppar brunsopp blodriska Karl Johanfot och hatt skärs i ca 1 cm tjocka skivor, saltas och peppras. Därefter vältras bitarna i vetemjöl eller skakas i en plastpåse med mjöl. Sedan läggs dessa i en tallrik med en blandning av vispad ägg och lite mjölk. Slutligen läggs bitarna i ströbröd och packas för att paneringen ska sitta fast. Därefter steks bitarna i ugnen i riklig olja vid 250º och placeras därefter på ett droppgaller vid avstängd ugn.
Svampgulasch Ca 2x1 cm stora bitar skärs av unga och fasta Karl Johan, sträv- eller brunsoppar. F.ö. samma recept som gulasch, glöm inte vitlöken.
Pastasås av svamp Svampen skärs i mindre bitar ca 1x1 cm, morötter i samma storlek ev. ngt. mindre. F.ö. samma recept som kötträtten och glöm inte vitlöken.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.