Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Lax- och kokossoppa

Publicerat onsdag 20 maj 2009 kl 10.00

En god soppa med asiatiska smaker. Gillar du inte kokossmaken, nu under graviditeten eller aldrig, så byt ut den mot 2 dl matlagningsgrädde eller 2 dl havregrädde.

4 port

400 g odlad laxfilé, ca 140 g styck
skal och saft av 1 lime
½ tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 msk smör
8 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 tsk riven färsk ingefära
1 burk kokosmjölk (400 g)
2 burkar svarta bönor eller motsvarande mängd hemmakokta
salt

Skär laxen i tärningar. Riv skalet av limen och pressa ur saften. Ställ undan limeskalet så länge. Blanda limesaft och salt och peppar i en skål. Lägg ner laxen i marinaden. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skala och tärna morötterna fint. Fräs lök, vitlök och morötter i smör i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt sjuda 10 minuter. Lägg i limeskal, ingefära, kokosmjölk och sköljda bönor. Låt soppan sjuda 3 minuter till. Se till att den inte kokar eftersom kokosmjölk lätt skär sig då. Smaka av med salt.  Lyft upp laxen ur marinaden. Stek laxen i smör i en stekpanna tills den fått färg runt om, 2–3 minuter. Lägg den i djupa tallrikar och häll över den varma soppan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".