Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Havtornspaj

Publicerat onsdag 27 augusti 2003 kl 13.55
I Meny vecka 35 2003
10-12 port Till mördegen: 200 g normalsaltat smör ca 4 dl siktat vetemjöl 2 äggulor ca 1 dl och 3 msk strösocker Till fyllningen: 5 dl havtornsbär, färska eller frysta som tinat 5 dl vispgrädde 3 dl råsocker färskpressad saft från ½ citron 9 ägg Rör smöret till degen mjukt. Blanda smör och mjöl snabbt och forma till en degklump med en urgröpning i mitten. Knäck ner äggulorna i urgröpningen och häll i sockret. Knåda ihop ingredienserna till en boll som plastas och lägg i kylen minst en timme. Tryck ut pajen i en ringform eller i en hög pajform, 22 cm i diameter. Fäst degen runt formens kanter. Klä den med aluminiumfolie och fyll formen med torkade gula ärter. På så vis hindras pajens kanter från att falla ner när den gräddas. Förgrädda i 210º i ugnens mitt i 10-12 minuter eller tills degen stelnar. Gör fyllningen under tiden. Rensa och skölj bären. Koka upp grädden och sockret i en kastrull och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Häll i havtornsbären och låt sjuda i 10 minuter. Sila ner vätskan i en bunke. Låt svalna lite. Häll i citronsaften. Vispa äggen i en bunke bredvid. Häll bärgrädden över äggen. Rör om ordentligt. Sänk ugnstemperaturen till 150º. Häll fyllningen i pajformen. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. När fyllningen har stannat är pajen klar. Se till att ytan blir vackert gräddad utan att bli bränd. Låt kallna. Servera med havtornssås. Havtornssås 4 port 1 dl havtornsbär ½ dl strösocker 1 dl vatten ev. 1 dl vispgrädde Rensa och skölj bären. Koka ihop alla ingredienserna så att såsen får en sirapsliknande konsistens. Pressa saften ur bären genom en sil. Man kan ta tillvara kärnorna i silen och lägga dem i såsen. Smaka av och tillsätt mer socker om såsen blir alltför sur. Smakar utmärkt till äggost, men även till pajen, vaniljglass eller ris à la Malta. Vill man ha en lenare sås kan man tillsätta lite grädde i koket. Jens Linder
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.