Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gurkrecept

Publicerat onsdag 27 augusti 2003 kl 16.18
I Meny vecka 34 2003
Mamsell Elins skivgurkor 3 kg små gurkor 1 dl grovt salt dillkronor 2 msk gula senapsfrön 3 msk pepparrot i bitar Lag: 1 kg socker 1 dl grovt salt 2 dl ättikssprit (12%) 2 dl vinättika (½ del ättika, ½ del rödvinsättika) Borsta gurkorna väl. Skär i ganska kraftiga skivor. Varva med saltet och låt ligga över natten. Ta upp och låt rinna av. Varva gurkskivorna med dillkrona, senapsfrön och pepparrot i en kruka. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den varm på gurkorna. Låt kallna, ställ gurkorna kallt. Gurkorna får sin goda smak nästan genast och kan med fördel avnjutas ljumma. Efter 1-2 veckor har de fått sin fulla smak. Kristina Rosén, Strängnäs
Fru Svenssons gurka 30 små fasta gurkor 4 flaskor wichyvatten (0,33l) 2 grader ättikssyra (fyrkantiga flaskan) 3 kkp socker 1 liten kkp salt 1 msk gula senapsfrön dillkronor Skiva gurkorna. Varva ner dem i burkar med dillkronor. Blanda wichyvatten, ättika, socker och salt. Häll det över gurkorna. Fördela senapskornen i burkarna. Slut till och låt det stå svalt några veckor. Kurt Karlsson, Alingsås
Gurka med ungerskt ursprung En annorlunda gurkinläggning med ungerskt ursprung. Ta en 3-4 liters glasburk och packa dem fullt med Västeråsgurkor, vilka har kapats 2-3 mm i båda ändarna och stuckits med en gaffel 10-15 ggr. Lägg i botten av burken och ovanpå på gurkorna en näve dillkronor. Längst upp en skiva ungerskt (i nödfall Italienskt) bröd. Fyll på med ljummet saltvatten (2 msk salt/liter vatten). Täck burken med ett tefat och placera den i solen på en skyddad plats, 3-4 dagar. Bristen på sol kan avhjälpas med varmvattenbad (35-40º). De färdigjästa gurkorna kan sparas i sitt vatten, efter att bröd och dill har avsilats, ca 1 månad i kylskåp. Delikatessen heter kora'szosuborka (uttalas: kåvaasåsjobårka). Till en god sallads tillagning behövs 4 personer: En slösare till oljan, en snåljåp till vinägern, en husmor till kryddorna och en galning som rör om! Otto Proha'szka, Lerum
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.