Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gurkrecept

Publicerat onsdag 27 augusti 2003 kl 16.18
I Meny vecka 34 2003
Mamsell Elins skivgurkor 3 kg små gurkor 1 dl grovt salt dillkronor 2 msk gula senapsfrön 3 msk pepparrot i bitar Lag: 1 kg socker 1 dl grovt salt 2 dl ättikssprit (12%) 2 dl vinättika (½ del ättika, ½ del rödvinsättika) Borsta gurkorna väl. Skär i ganska kraftiga skivor. Varva med saltet och låt ligga över natten. Ta upp och låt rinna av. Varva gurkskivorna med dillkrona, senapsfrön och pepparrot i en kruka. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den varm på gurkorna. Låt kallna, ställ gurkorna kallt. Gurkorna får sin goda smak nästan genast och kan med fördel avnjutas ljumma. Efter 1-2 veckor har de fått sin fulla smak. Kristina Rosén, Strängnäs
Fru Svenssons gurka 30 små fasta gurkor 4 flaskor wichyvatten (0,33l) 2 grader ättikssyra (fyrkantiga flaskan) 3 kkp socker 1 liten kkp salt 1 msk gula senapsfrön dillkronor Skiva gurkorna. Varva ner dem i burkar med dillkronor. Blanda wichyvatten, ättika, socker och salt. Häll det över gurkorna. Fördela senapskornen i burkarna. Slut till och låt det stå svalt några veckor. Kurt Karlsson, Alingsås
Gurka med ungerskt ursprung En annorlunda gurkinläggning med ungerskt ursprung. Ta en 3-4 liters glasburk och packa dem fullt med Västeråsgurkor, vilka har kapats 2-3 mm i båda ändarna och stuckits med en gaffel 10-15 ggr. Lägg i botten av burken och ovanpå på gurkorna en näve dillkronor. Längst upp en skiva ungerskt (i nödfall Italienskt) bröd. Fyll på med ljummet saltvatten (2 msk salt/liter vatten). Täck burken med ett tefat och placera den i solen på en skyddad plats, 3-4 dagar. Bristen på sol kan avhjälpas med varmvattenbad (35-40º). De färdigjästa gurkorna kan sparas i sitt vatten, efter att bröd och dill har avsilats, ca 1 månad i kylskåp. Delikatessen heter kora'szosuborka (uttalas: kåvaasåsjobårka). Till en god sallads tillagning behövs 4 personer: En slösare till oljan, en snåljåp till vinägern, en husmor till kryddorna och en galning som rör om! Otto Proha'szka, Lerum
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".