Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Yvonne Lombardbakelsen

Publicerat onsdag 27 maj 2009 kl 15.41

Chokladmandel, anslag:
1600 g mandelmjöl
2600 g florsocker
1800 g äggula
1100 g ägg
900 g mjöl
900 g kakao, 20-22
2700 g äggvita
1100 g socker
900 g smält, osaltat smör

Mandelmjöl, florsocker, äggula och ägg vispas i 20 minuter. Äggvita och socker vispas till maräng. Blanda marängen med äggulesmeten, tillsätt sedan mjöl och kakao och sist det smälta smöret. Väg upp i 3 kapslar ca 4½ kg. Baka av i 200º ca 40 minuter med stängt spjäll.

Hallonkompott:
2 kg hallon, frusna
600 g hallonpuré
600 g sockerlag, 30 brun
300 g socker
120 g maizena

Koka ihop till en kompott och låt kallna.

Chokladtryffel:
3 l grädde
360 g glykos
360 g socker
2400 g, 70/30 mörk choklad
600 g osaltat smör

Koka ihop till en tryffel och låt kallna.

Glaseringstryffel:
400 g glykos
100 g vatten
500 g mörk 70 % choklad
200 g osaltat smör

Koka upp glykos och vatten, häll det över den hackade chokladen, rör slät och tillsätt smöret.


Krispbotten:
300 g pralinmassa
150 g ljus choklad
ca 800 g feullitiné (Werners Gourmetservice)

Blandas ihop och stryks ut tunt ca 2 mm pralinmassa.


Mandelpralin:
250 g glykos
750 g socker
1500 g rostad hyvlad mandel

Glykos och socker karamelliseras. Blanda ner mandeln och kyl sedan ner på bänken. Körs till en oljig massa i Robot Coupe (mixer).

Montering:
Dela anslagsbotten i 3 delar. Lägg på ½ cm tunt tryffellager, krispbotten och ½ cm tunt tryffellager. Lägg på en botten, ½ cm tunt tryffellager och 4 mm hallonkompott. Lägg på en botten. Stryk på tunt med tryffel. Glasera med glaseringstryffel. Kyl och skär upp i ca 6 cm breda längder och skär upp i ca 2½ cm tjocklek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".