Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Frusen choklad- och nötmarängtårta med vaniljparfait

Publicerat torsdag 28 maj 2009 kl 09.53

I Meny vecka 22 2009

Mandelbotten:
4 äggvitor
1½ dl strösocker
75 g sötmandel, hasselnötter eller valnötter
75 g mörk choklad (hackad)

Fyllning:
2 äggulor
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2-4 cl vaniljvodka eller citruslikör (kan uteslutas)
3 äggvitor
3 dl vispgrädde

Rosta mandlarna eller nötterna och hacka dem grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum i en väl rengjord bunke, tillsätt ev. en nypa salt, då går det bättre. Tillsätt nu sockret lite i taget och vispa tills det blivit en maräng. Blanda ner choklad- och nöthacket i marängen. Klä botten på en springform med bakplåtspapper och smörj väl på kanterna. Fyll i marängmassan och bred ut väl. Grädda i 175° ca 25 minuter, det ska vara en knaprig yta. Låt kallna och lossa den lite.

Fyllningen: Rör äggulor, socker och vaniljsocker tjockt och pösigt, tillsätt vodkan eller likören. Vispa äggvitorna och grädden var för sig till ett elastiskt skum och blanda med äggulesmeten, blanda med varsam hand. Bred ut smeten på den kalla marängbotten. Smeta gärna från mitten till kanten, så det blir en lätt fördjupning. Där ska sedan jordgubbarna få plats!! Plasta och ställ i frysen i minst 3 timmar. Tag ut tårtan lite innan serveringen, så parfaiten inte är så hårt. Servera jordgubbar eller lättkokt rabarber därtill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".