Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Speltotto med stekt sej

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 12.01

I Meny vecka 22 2009

Speltotto är som risotto, fast med spelt istället för ris. Spelten ger en härlig karaktär och förutom smaken är spelten dessutom betydligt klimatsmartare än riset. De översvämmade risodlingarna släpper nämligen ut ansenliga mängder av den starka växthusgasen metan. Spelt, eller dinkel som den också heter, är en gammal vetesort som åter blivit populär. Det tjocka skalet (spelten) skyddar sädeskornet och den stora bladmassan konkurrerar ut ogräset, därför är spelten helt enkelt onödig att bespruta. Att den inte heller behövt resa så långt är en annan fördel. För att göra speltotton ännu lyxigare blandar jag i säsongens grönsaker, så här års smakar det ljuvligt med sparris, eller varför inte de vinterlagrade rotfrukterna. Att köpa fisk från hållbara bestånd är tyvärr rätt krångligt. Visste du till exempel att mer än 70 procent av de marina fiskeområdena anses vara överfiskade eller fullt exploaterade?  När jag köper fisk är jag därför öppen för vilken sort som finns just idag. En guide till schyssta fiskval finns på wwf.se, men i receptet ger jag några exempel på fisksorter från hållbara bestånd.

4 port

600 g filé av gråsej, gös, MSC-märkt hoki, ekologisk torsk, skrubbskädda, sill eller strömming
(1 ägg och sesamfrön om du använder sill/strömming)
salt, vitpeppar
4 dl hel dinkel/spelt
1 gul lök
rapsolja
1 knippe sparris
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
salt
svartpeppar
1 dl riven parmesanost

Blötlägg dinkeln över natten. Finhacka löken och stek den på låg värme i rapsolja tills den blir genomskinlig. Häll bort blötläggningsvattnet och tillsätt dinkeln samt vitt vin. Låt vinet ånga bort. Skär sparrisen i bitar. Koka upp buljongen och förväll sparrisen/rotfrukterna lätt. Sila bort buljongen och lägg grönsakerna åt sidan. När vinet har ångat bort tillsätter du buljong så att det täcker dinkelkornen. Blanda ordentligt och låt småkoka. Tillsätt mer buljong efterhand som den sugs upp av dinkelkornen. Efter ca 20 minuter är dinkeln färdig. Salta och peppra, blanda i sparrisen samt parmesanosten. Salta och peppra fisken. Stek den färska fiskfilén i smör. Om du använder sill/strömming så doppa filéerna i uppvispat ägg och vänd i sesamfrön innan du steker dem. Använder du fryst fiskfilé tycker jag det blir godast att låta den tina eller nästan tina och därefter steka den i ugnen på 200 grader.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".