Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Bräserad rödspätta

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 14.43

I Meny vecka 23 2009

4 port  

1 stor rödspätta eller 2 mindre (ca 1 ¼ kg)
1 tsk salt
3 msk smör eller margarin
2 gula lökar
200 g champinjoner
(2 vitlöksklyftor)
3 msk vetemjöl
3 dl köttbuljong (vatten + 1 buljongtärning)
½ dl vispgrädde
(2 msk sherry)
2 msk tomatpuré
1 dl finhackad persilja
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
2 msk ströbröd

Rensa och skrapa fisken. Skär bort huvud och fenor och skölj fisken. Gnid in den med salt och lägg den i en smord, ugnssäker form. Skala och hacka löken. Hacka champinjonerna fint. Smält matfett i en stekpanna och fräs löken utan att den får färg. Fräs champinjonerna lätt. Blanda ner krossade vitlöksklyftor. Strö över vetemjöl och späd med köttbuljong och grädde till en tjock sås. Låt den koka några minuter. Rör ner sherry, tomatpuré och persilja. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar. Häll blandningen över fisken i formen och sikta över ströbröd. Bräsera i ugn, 200º, ca 30 minuter eller tills fiskkött lätt lossnar från benet.
Servera med kokt potatis och sallad.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".