Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Stekt rödspättefilé meuniére med sötsur äppelfläsk

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 12.50

I Meny vecka 23 2009

500-600 g rödspättafiléer
250 g rimmat fläsk (gärna i bit) eller varmrökt sidfläsk
1 stort äpple eller 2 mindre (gärna sorten Aroma)
1 röd lök
1 msk honung
1 citron saft och rivet skal-
2 kvistar färsk
salt och peppar
vetemjöl

Till serverinen:
pressad potatis
vitkålsallad
smör + rapsolja till stekning
pepparrots crème fraiche
1 burk lätt crème fraiche
3 msk färsk riven pepparrot
1 msk citronsaft
½ äpple (syrligt) skalad och fint rivet
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser, använd gärna en elvisp, då blir såsen lite luftig. Skölj flundrafiléerna och vänd dem genast i vetemjöl, torka inte fisken, annars fastnar inte mjölet!
Stekt timjan, gör så här: Smält 2-3 msk smör i en panna och låt det bli nötbrunt, kasta ner timjankvistar och stek bara i ca 1 minut, de ska inte bli bruna, bara torka till lite. Plocka upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper, spara det goda smöret så länge!
Förbered äppelfläsket: Skär fläsket i mindre stavar. Skala den röda löken och skär den i tunna klyftor. Kärna ur äpplet och skär även det i tunna klyftor med skalet kvar. Ta fram en panna och lägg ner 1 msk av timjansmöret ev. i en ny klick smör därtill och bryn fläsket där i. Ta upp fläsket när det börjar bli knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper. Lägg ner rödlök och äppelklyftorna i pannan samt ev. lite av timjansmöret och fräs detta utan att det tar mycket färg, tillsätt citronsaft och honung, låt det puttra någon minut och tillsätt sedan det brynta fläsket, låt det bli varmt i röran igen. Peppra ordentligt och håll varmt. Stek spättfiléerna knapriga i rapsolja och en klick smör, salta och peppra. Ta fram äppelröran och skeda över flundrorna, avsluta med rivet citronskal. Plocka över stekt timjan samt lite av det goda brynta smöret.
Servera med pressad potatis och en vitkålsallad. Vill man ha en krämig sås därtill, kan det vara gott med en pepparrots crème fraiche! Denna röra är mycket god även med timjan istället för rosmarin, finns det inte flundra, så blir det mycket gott med makrill eller stora sillfiléer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".