Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Rödspätterullader med rökt lax i krämig sås

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 12.51

I Meny vecka 23 2009

8 rödspättefiléer (dubbla och skinnfria)
4 skivor kallrökt lax
2 schalottenlökar
1 knippe dill
salt och peppar
2 msk riven pepparrot
2 dl vittvin (torrt)
2 dl grädde
1-2 msk crème fraiche
1 äggula
smör

Lägg spättfiléerna med skinnsidan uppåt på arbetsbänken. Lägg en halv skiva lax på varje samt lite hackad dill och lite riven pepparrot. Rulla ihop från stjärten mot huvudet. Skala och finhacka schalottenlökarna, fräs dem lite lätt i en klick smör, utan att det tar färg. När löken känns glasig är det dags att tillsätta det vita vinet och låt det bara koka upp. Lägg ner spättrullarna, salta och peppra på dem och koka upp det hela. Dra av från värmen, lägg på ett lock och placera pannan eller grytan på en träbräda i ca 10-12 minuter. Plocka upp rullarna och sila av spadet. Tillsätt grädden och låt den koka med spadet i ca 6-8 minuter. Rör ut äggulan med lite av såsen och häll tillbaka i grytan. Sjud nu långsamt upp det hela tills det börjar tjockna, vispa hela tiden, men låt det inte koka. Avsluta gärna med att röra ner en klick smör. Häll denna goda sås över spätterulladerna, värm eller gratinera dem en stund och servera med dill över samt gärna sparris och färskpotatis. En annan god anrättning är att gratinera de råa rullarna med en sås på:

2 dl gräddfil eller crème fraiche
1 dl majonnäs (gärna hemgjord)
2-3 msk fint riven lagrad ost t.ex. västerbottenost + lite till

Rör ihop och bred över rullarna, salta och peppra på dem först. Sätt in i 200° ugnsvärme i 15 minuter, strö sedan över lite mera riven ost och gratinera i ca 6-8 minuter till. Tiden beror på hur tjocka filéerna är. Kolla gärna med en termometer, fisken är färdig när den nått en innertemperatur på ca 47-50°. Temperaturen stiger efter den har tagits ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".