Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Beurre Blanc

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 12.53

I Meny vecka 23 2009

3-4 msk finhackad schalottenlök
1 dl vispgrädde
2 msk vittvinsvinäger
1½ dl vittvin
200 g osaltat smör

Fräs löken på svag värme utan att det tar färg tills de börjar bli glasiga till utseendet. Tillsätt vinäger och vitt vin, låt koka tills hälften ångat bort.
Tillsätt grädden och koka 3-5 minuter till. Vispa ner det svala smöret i den kokande såsen klick för klick. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Sila av. Såsen ska nu inte kokas mera, men man kan värma den. Har du en mixerstav, så kör gärna upp såsen strax innan den ska servers, då blir den lite luftig, även några msk vispad grädde strax innan serveringen gör såsen proffsigt skummigt. Den här såsen passar till all slags fisk, skaldjur och även till ljus fågel eller grönsaker. Den här såsen kan man tillföra olika smaker t.ex:
skållade frästa tomattärningar med lite basilika i olika örter eller gräslök citronskal saffran fräst svamp eller rom av något slag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".