Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ugnsbakad rabarber i kompott med jordgubbar och maränger i yoghurtkräm

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 12.54

I Meny vecka 23 2009

500 g rabarber
2½ dl strösocker
½ dl vatten
1 l färska jordgubbar
½ kruka citronmeliss
fint rivet skal av en ½ limefrukt

Sätt ugnen på 200 grader. Skär under tiden rabarbern i mindre tärningar och lägg dem i ett tunt lager i ett stort ugnssäkert fat. Fördela socker och vatten över rabarbertärningarna. Ställ in formen på ett galler mitt i ugnen. Baka rabarbern tills den mjuknat, cirka 10-15 minuter. Häll över den varma rabarberblandningen i en skål. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker, mosa dem lite lätt och låt svalna. Skölj och skiva eller tärna jordgubbarna och rör ner dem tillsammans med hackad citronmeliss och rivet limeskal i den kalla kompotten, ställ kallt.

Yoghurtkräm:
400 g grekisk eller turkisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk strösocker eller 1 msk honung
150 g små maränger
1-2 dl vispad grädde

Rör ut yoghurten med vaniljsocker och strösocker eller honung. Tryck sönder marängerna lite grann och rör ner i yoghurten. Varva nu i vackra glas först lite av kompotten, sedan yoghurtkrämen. Avsluta med kompott, ev. några vackra små jordgubbar och en klick vispad grädde. En vippa citronmeliss eller mynta är fint att dekorera med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".