Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Limespetsad rabarber/krusbärs-äppelkaka

Publicerat torsdag 11 september 2003 kl 09.13
med mandeltäcke och vaniljsås... I Meny vecka 37 2003
10 port Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör 2 äggulor 2 msk strösocker rivet skal av 1 lime (det gröna) 1 krm salt Fyllning: 2 dl vatten 2 limefrukter, skivade 1 krm salt ¾ dl demerasocker 250 g rabarber eller krusbär 2 fasta, syrliga äpplen 2 msk rom 2 msk potatismjöl Mandeltäcke: 200 g mandelmassa 50 g smör rivet skal av 1 lime 1 nypa salt Vaniljsås: 2½ dl vispgrädde ½ vaniljstång 2 äggulor 2 tsk potatismjöl 2 msk strösocker 2 dl vispgrädde ytterligare Rabarbern kan bytas mot krusbär. Den syrliga fruktkompotten i pajskalet passar bra med det knapriga mandeltäcket och den söta vaniljsåsen. Blanda samtliga ingredienser till pajdegen i mixer och lägg degen i kylskåpet. Häll 2 dl vatten med 1 krm salt, demerasocker och skivad lime i en liten kastrull. Koka upp och låt det koka ca 10 minuter. Sila bort limen. Skiva rabarbern, skär äpplena i tärningar och lägg ner frukten i sockerlagen. Låt det koka i ca 15 minuter tills frukten mjuknat. Tag kastrullen från värmen och låt det kallna någon minut. Rör ner rom och potatismjöl. Rör om ordentligt så det inte blir klumpar. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Bred ut fruktkompotten i pajskalet. Riv mandelmassan grovt och lägg den med tärnat smör, limeskal och en nypa salt i mixern. Kör till en slät smet. Platta till smeten i sjok och lägg dem över fruktkompotten, försök få det att täcka om det går. Grädda kakan i 200º ca 25 minuter. Gör vaniljsåsen: Skär en skåra i vaniljstången och lägg den med 2½ dl vispgrädde i en kastrull. Koka upp och låt det stå och dra i 15 minuter. Skrapa ur kornen ur vaniljstången i grädden och släng stången. Tillsätt socker, äggulor och potatismjöl och rör om ordentligt med en visp. Sätt kastrullen på plattan på svag värme. Sjud krämen under ständig vispning tills den tjocknat. Tag kastrullen från värmen och låt krämen svalna. Vispa resten av grädden löst och blanda ner den i vaniljkrämen. Vaniljsåsen ska stå kallt när den inte
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.