Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rådjurskalops med syltade kantareller

Publicerat torsdag 11 september 2003 kl 10.52

Gästkocken Henrik Norström,
I Meny vecka 37 2003 (repris vecka 38 2007)

4 port
800 g rådjursbog, putsad
2 liter viltfond
2 morötter, skalade
1 gul lök, skalad
lagerblad
kryddpeppar
salt och peppar
100 g kantareller, ansade
4 dl vatten
1½ dl vitvinsvinäger
1 dl socker
½ kanelstång
1 lagerblad
timjan
Skär köttet i 3 cm stora bitar. Bryn köttet i en stekpanna så att alla bitar får färg runt om. Lägg köttet i en kastrull. Skär slantar av morötterna och skiva löken. Stek grönsakerna i en panna och häll dem i kastrullen. Slå på fonden och låt grytan koka upp, skumma ytan och lägg i kryddorna. Låt grytan koka försiktigt i ca 2 timmar (tills köttet blir mört). Lyft köttet och grönsakerna. Red såsen något med maizenamjöl. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet och grönsakerna i såsen. Gör gärna grytan dagen innan den serveras
Koka upp ingredienserna till lagen. Förväll kantarellerna och lyft dem i iskallt vatten. Lyft kantarellerna ur vattnet på ett papper så att dem kan rinna av något. Slå den kokande lagen över kantarellerna. Låt stå kallt ett par dygn innan servering. Servera kokt potatis eller puré till grytan.

Mer om …

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.