Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Karamelliserade äpplen med vaniljparfait

Publicerat torsdag 11 september 2003 kl 10.53
Gästkock Henrik Norström, I Meny vecka 37 2003
6 port 3 äpplen (Royal Gala) 100 g socker 100 g smör 2 msk citronjuice Parfait 200 g socker 2 dl vatten 3 äggvitor 1½ dl crème fraiche 1½ dl grädde ½ vaniljstång Koka socker och vatten till en temperatur på 117. Häll sockret i en jämn stråle över äggvitan (som vispats i 30 sekunder) under vispning. Vispa marängen kall. Skrapa ur vaniljstången med en sked. Vispa grädde, vaniljkärnor och crème fraiche, till fast konsistens. Blanda marängen och gräddvispet med hjälp av en slev. Frys parfaiten omgående i portionsformar eller i terrinform. ( parfaiten är mjuk direkt från frysen) Skala äpplena och tag ut kärnhuset, skär varje halva i 4 klyftor. Smält sockret till gyllenbrunfärg, lägg i smör, citron och äpplen. Koka äpplena mjuka. Servera äpplena med parfaiten.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.