Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varm äppelchutney

Publicerat torsdag 18 september 2003 kl 15.45

Karin Franssons recept i Meny vecka 38 2003

2 msk rårörsocker
4-5 msk äppelvinäger
1 dl äppelcider eller äppelsaft
1 gul lök
5 syrliga äpplen
1½ dl russin
1 spansk pepparfrukt urkärnad och finhackad
1 lime saft och rivet skal
4 cm kanelstång1 stjärnanis el. 1 krm malen anis
1 msk riven färsk ingefära
1 kvist färsk rosmarin
3 msk honung
en nypa salt

Skala äpplena och skär dem i stora tärningar. Skala löken och strimla den. Tvätta och riv av skalet på limefrukten, pressa ur saften. Tag fram en tjockbottnad kastrull, strö i råsockret, ställ kastrullen på medelstark värme, låt sockret smälta, låt det bli lätt brynt men ej bränt. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt vinägern och cidern (akta, det stänker lite). Tillsätt först den strimlade löken, kanelen, stjärnanisen och chilipepparn. Låt det puttra i ca 5 minuter, tillsätt sedan äpplen, russin, limesaft, ingefära, rosmarin och honung. Låt det hela puttra i ca 8-10 minuter, dra av och rör ner limeskalet. Smaka av med ev. en nypa salt och mera honung om det känns lite för surt. Chutneyn ska vara frisk, pikant söt syrlig med en lätt hetta. Den här chutneyn passar bra till fläskkött eller till en stekt chevreost tillsammans med ruccolasallad och rostade nötter.

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.