Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bräserad spetskål med bacon

Publicerat torsdag 18 september 2003 kl 15.51

Karin Franssons recept i Meny vecka 38 2003

1 spetskål
1 litet äpple
några timjankvistar
salt och peppar
½ gul lök
3 skivor bacon
salt och peppar samt lite socker
Skär spetskålen och i mindre klyftor, tag bort lite av rotstocken. Skala äpplet och skär även det i mindre klyftor, hacka löken. Lägg kål- och äppleklyftorna samt den hackade löken i en rymlig gryta. Salta och peppra och skeda ca 3-4 msk vatten över. Lägg ner timjankvistarna och strimlad bacon samt en klick smör. Lägg gärna ett lock på glänt och bräsera på medelstark värme i ca 6-8 minuter. Servera laxen med en krämig potatispuré.
Karins äppeltarte 2003
1 kg äpplen
1 färsk rosmarinkvist
1 bit hel kanel
2 msk honung
Mördeg:
250 g vetemjöl
125 g kallt smör
100 socker, gärna hälften rårörsocker
2 äggulor
1 msk mjölk + 1 droppe bittermandelessens
Lägg alltsammans i en matberedare och kör tills det blivit en smulig massa. Tag upp och nyp snabbt ihop till en mördeg. Plasta in den och ställ svalt i ca 20 minuter. Kavla sedan ut degen till en platta och kläd en springform med den. Nagga i botten med en gaffel och förgrädda 10 minuter på 220°. Skala äpplena, tag bort kärnhuset och klyfta dem. Lägg klyftorna tillsammans med 2 msk honung, 1 rosmarinkvist och 1 bit kanel i en klädd panna. Låt det puttra i ca 8-10 minuter, eller tills det mesta av vätskan har ångat bort. Låt svalna och lägg det hela i det förgräddade mördegsskalet.
Fyllning:
2 ägg
80 g socker
1 tsk vanillinsocker
125 g creme-fraiche
80 g mager kesella
20 g maizenamjöl
Vispa ägg, socker och vanillinsocker tjockt och skummigt (gärna i ett hett vattenbad). Tag upp och vispa vidare tills smeten har svalnat. Det går fort med lite kallt vatten inunder. Rör ner crème fraiche, kesella och maizenamjöl. Fördela det hela över äpplena. Grädda tarten i 200° ca 20 minuter, pudra över 1-2 msk florsocker och grädda vidare i ca 5 minuter, sätt gärna på grillslingan den sista minuten. Tag ut och låt svalna. Kakan är god ljummen eller kall överströdd med socker och kanel. Jag brukar servera ett varmt honungs- och rosmarinsmör därtill. Gör såhär:
Värm 2-3 msk honung med 1 kvist färsk rosmarin och rivet skal från 1 citron. Rör ner ½-1 msk smör, koka upp och låt puttra 2 minuter, dra av.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.