Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ninas recept

Publicerat onsdag 24 juni 2009 kl 11.13


Chilimajssoppa med ostfyllda tortillas

4 portioner

500 g majs på burk
1 gul lök
2 potatisar
1 liter hönsbuljong
1 msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
citron
4 tortillas
2 nävar ruccola
2 dl riven ost
3-4 msk färskost, kesella eller liknande
Svartpeppar

Soppan: Hacka löken, skär potatisen i bitar och stek snabbt i olja och spiskummin i en gryta. Tillsätt hönsbuljong och låt koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt avrunnen majs och sambal oelek efter smak. Mixa soppan. Pressa ungefär 2/3 av soppan genom en sil (tar man inte bort en del av skalresterna blir soppan lätt för tjock). Smaka av med citronsaft och salt.

Tortillas: Rör ihop riven ost och färskost. Bred det på två av bröden, lägg på ruccola och peppra. Lägg på de två resterande tortillabröden och tryck till försiktigt. Vändstek bröden snabbt på hög värme i en stekpanna. Dela varje bröd i fyra tårtbitar och servera till soppan.

Grön ärtsallad med vad du vill

4 portioner

4 rejäla nävar salladsblad (spenat, romansallad eller vad du har)
4 dl färska eller frysta gröna ärtor
En bit fetaost eller 1 dl riven stark hårdost

Dressing:
5 msk olivolja
2 msk citron
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Skölj salladsbladen och lägg i en stor skål tillsammans med ärtorna. Rör ihop dressingen och blanda med salladen. Smula över fetaost eller riven hårdost och smaka av med nymald svartpeppar. De söta ärtorna, den syrliga citrondressingen, den salta osten och bettet i svartpepparn fungerar mycket bra ihop! Servera till räkor, en bit kyckling eller helt enkelt till vad du vill.

Fisksoppa med rivna rotfrukter

4 portioner

400 g lax och/eller räkor
1 palsternacka
2 morötter
2 potatisar
½ purjolök
1 liter fisk-/grönsaksbuljong
1-2 tsk curry
Dill

Skala räkor och skär fisken i kuber (inte för stora). Riv rotfrukterna och potatisen grovt och stek i lite olja tillsammans med curry i en gryta. Häll på fiskbuljongen och låt småkoka tills allt är mjukt. Stäng av plattan och dra grytan åt sidan.

Lägg i fisken, se till att den täcks av buljongen och strö över hackad purjolök. Lägg på locket och låt grytan stå vid sidan av spisen i cirka fem minuter. Rör i de skalade räkorna och strö över hackad dill. Servera med något gott bröd.

Min tomatsås

Det här behöver du:
4 färska tomater eller 1 burk hela tomater
1liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl färsk persilja (basilika funkar också)
4-5 ansjovisfiléer
2 msk kapris
1 msk socker
torkade chiliflingor/sambal oelek
en skvätt balsamvinäger/rött vin
ev salt

Gör så här:
Hacka alla ingredienser smått. Stek lök och vitlök och tillsätt sedan allt utom persiljan. Låt puttra i minst 10 minuter. Smaka av med salt och socker och blanda sist i persiljan. Häll i en extra svätt olivolja också!

Blanda ihop tomatröran med nykokt pasta. Vill du ha rätten lite matigare - toppa pastan med färska skaldjur eller ugnsgrillad squasch och aubergine. Riv över en god ost!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".