Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Korngrynsrisotto med skogssvamp, getost och saltbakade betor

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 08.55

27 augusti 2009 med Viktor Westerlind

4 portioner

4 st rödbetor
grovsalt
salt
svartpeppar
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 dl hela korngryn
1 dl vitt vin
6 dl kokande vatten
2 lagerblad
10 g torkad karljohanssvamp
100 g skogschampinjoner
50 g toppmurklor
50 g smör
½ dl riven parmesanost
citronsaft efter smak
½ dl mjölk
100 g getost
2 dl crème fraiche

Rödbetor: Lägg rödbetorna på en bädd av grovsalt. Baka i ugnen på 170 grader varmluft (eller ca 200 i vanlig ugn) i cirka en timme tills de är mjuka. Drag av skalet med fingrarna eller med en liten kniv. Skär betorna i skivor. Salta och peppra.

Risotton: Finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en liten kastrull på svag värme tills löken blir genomskinlig. Salta. Tillsätt korngrynen och smulad karljohanssvamp och nedskuren färsk svamp, höj värmen och låt dem fräsa med i någon minut. Tillsätt vin och låt det koka in. Tillsätt vattnet, lägg i lagerbladen och koka på svag värme med locket på glänt i cirka 40–50 min tills grynen är klara. Späd med vatten om det blir för stabbigt. Avsluta med att röra ner smör och parmesan. Salta, peppra och smaka av med citronsaft.

Getostkräm: Koka upp mjölk i en liten kastrull. Ta bort skalet från getosten. Tillsätt getosten och vispa den slät med den varma mjölken. Tag åt sidan och rör ned crème fraiche. Salta efter smak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".