Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

"Den är faktiskt ett bär"

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 14.12
1 av 2
2 av 2

Rätt svar på tävlingen vecka 42 var apelsin, grattis till Madeleine Hedberg i Linköping som vinner boken Vardagskök med svenska smaker av Eja Nilsson och Holger Edström.

Så här löd formuleringen:
Råvaran tror man har sitt ursprung i Kina. Den har sedan förts västerut via Indien och Sydeuropa, där den har odlats sedan 1400-talet, först som prydnadsväxt. De första kommersiella odlingarna var i Spanien i slutet av 1700-talet. Råvaran började odlas i Italien hundra år senare.
I dag produceras den i alla världsdelar, fram för allt i subtropiska områden. Största producenterna är Brasilien och USA. Det svenska namnet har sitt ursprung i medeltida nederländska och tyska. Råvarans namn på några stora språk kommer från dess namn på Sanskrit. Hos oss blev det namnet i stället en färg.
Alla delar av råvaran används, till att ätas, drickas, till kosmetikbranchen. Som pektin och till foder. Den är faktiskt ett bär, inte naturligt förekommande utan en hybrid av två andra arter. Skalets färg säger inget om sötma eller syrlighet.

"Symbolladdad i många kulturer"

Rätt svar i tävlingen vecka 41 var ägg. Grattis till Dag Sundeman i Jämtland, som vinner Jacob Wismars bok "Jacobs hälsokök"

Så här löd frågan:
En råvara som har varit mänsklig föda mycket länge. Kan komma både från den tama och den vilda världen. Den används från morgon till kväll, för sig själv eller som en ingrediens i andra rätter. Kan kokas, stekas och sättas in i ugnen. Kan också konsumeras rå.
Utsätts rutinmässigt för flera olika kontroller. Produceras mycket småskaligt och extremt storskaligt. Även stor import förekommer.
Råvaran saluförs i tre olika kategorier som i sin tur kan ha underkategorier.
Är mycket rik på vitaminer, proteiner, mineraler och räknas som ett baslivsmedel.
Är starkt symbolladdad i många kulturer. Finns i de flesta svenska kylskåp, men det är också vanligt att man är allergisk mot den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".