Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Torsdag 22 oktober

Steg för steg i bilder: Så bakar Lisa surdegsbröd

Publicerat torsdag 22 oktober 2009 kl 01.00
1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Den långa processen som det innebär att baka surdegsbörd, det är väldigt skönt. Lite som en motreaktion till allt annat som går så snabbt.
Lisa Nadén


För utförliga beskrivningar, titta i

1: Fixa en surdeg.

Det tar några dagar, men när det är gjort kan du ha den i kylen och bara "mata" den en gång i veckan så att den lever. 

Kvällen före du ska baka, tar du lite av din surdeg och blandar ihop till en deg.


2.
Själva bakdagen är det bra att ha en assistent till hands. Man kan hitta begagnade som inte är så dyra, Lisa använder en från 70-talet.


3. Jäsning. Att baka surdegsbröd tar tid, brödet ska jäsa långsamt och länge. Lisa låter sitt bröd jäsa i en plastlåda.


4. Dags för utbakning. Sedan ska bröden jäsa ytterligare en stund.


5. Klart! Det tar tid, men titta så fint resultatet kan bli!

Förvara brödet i en duk eller ställ snittytan ner mot bordet. Förvara aldrig brödet i en plastpåse. Då försvinner den knapriga skorpan.
Lisa Nadén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".