Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Jacobs efterlängtade filmjölksbröd

Publicerat torsdag 22 oktober 2009 kl 10.42

Flera läsare har hört av sig och velat ha receptet på Jacob Wismars saftiga filmjölkbröd med nötter, frön och torkad frukt. Här kommer det:

8 oktober med Jacob Wismar

Det här behöver du:
4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl
0,5 dl krossat linfrö
1 dl havregryn
1,5 tsk salt
1 msk brödkryddor
2 strukna tsk bikarbonat
10 torkade fikon, i mindre bitar
2 dl blandade fröer & nötter, tex solroskärnor & valnötter
5 dl filmjölk
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
0,5 dl sesamfrön samt lite olja till formen

Gör så här:
Smörj och bröa en 1,5- liters limpform med olja och sesamfrön. Mät upp de båda mjölsorterna, linfrö och havregryn i en bunke och blanda i salt, brödkryddor och bikarbonat.
Rör ner fikon och fröer/nötter. Tillsätt fil, olja och honung och rör ihop till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.
Grädda degen i 175 grader i cirka 75 minuter, eller till en innertemperatur på 96 grader.
Låt brödet svalna lite. Slå det sedan ur formen och låt det kallna under bakduk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".